06 - 188 522 92 info@inkomenshulpkroeze.nl

Op 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Lever je producten of diensten die vallen onder het lage btw-tarief van 6%? Verhoog dan tijdig de btw van 6% naar 9% op offertes en facturen. Je stuur nu een offerte, dan is het van belang om in sommige gevallen nu al het nieuwe btw-tarief van 9% te vermelden. Dit hangt af van wanneer je betaald wordt, er zijn een aantal mogelijkheden:

 1. Je wordt betaald in 2019
  De offerte wordt nu verstuurd en je gaat het werk doen in 2019. Je wordt ook betaald in 2019. Dan zet je nu al 9% btw op de offerte, en straks komt op de factuur ook 9% te staan.
 2. Je wordt betaald in 2018
  Je stuurt nu een offerte, je gaat het werk doen in 2019, maar je wordt betaald in 2018. Nu zet je 6 % btw op de offerte, en straks ook op de factuur.
  Denk hierbij bijvoorbeeld aan diensten en producten die klanten dit jaar al aanschaffen en betalen, maar die pas in 2019 plaatsvinden.
 3. Je weet nog niet wanneer je betaald wordt
  Je stuurt nu een offerte en je gaat het werk doen in 2019. Je weet nu nog niet wanneer je klant je gaat betalen? Zet dan 6 % btw op de offerte en vermeld er bij dat als hij pas gaat betalen in 2019 je het btw-tarief op de uiteindelijke factuur zal moeten verhogen naar 9%. Je kunt dit ook opnemen in je algemene voorwaarden of in de overeenkomst.

Een ding is zeker vanaf 1 januari 2019 moet je 9% btw afdragen!

Zijn jouw diensten of producten nu met 6% btw belast?

Bepaal wat er wordt doorberekend.
Je particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. Je kunt de verhoging van de btw doorberekenen in de verkoopprijs, je brutowinst blijft dan gelijk. Ook kunt je er voor kiezen de prijzen gelijk te houden, dit kan je een concurrentievoordeel opleveren. Echter je brutowinst wordt dan wel lager.

Overal waar je nu het lage btw-tarief van 6% hebt staan, moet straks 9% staan. Bijvoorbeeld in het kassasysteem, boekhoudprogramma of de btw-administratie. Check op tijd of je dit zelf kunt aanpassen of dat je leverancier dit voor je moet doen.