06 - 188 522 92 info@inkomenshulpkroeze.nl

Op 1 januari 2019 wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Behalve dat prijzen omhoog gaan merk je hier als particulier meestal niet zoveel van. Toch kan het handig zijn om hier in sommige situaties toch even rekening mee te houden.

Hoe werkt het?
Allereerst geldt de btw-verhoging alleen voor diensten en producten met het lage 6% tarief. Hier vallen bepaalde diensten van bijvoorbeeld fietsenmakers, kappers en kleermakers onder. Ook producten zoals bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en medicijnen vallen onder het 6% tarief.

Stel: je bent van plan om begin volgend jaar wat aan je huis te verbouwen en heeft nu alvast offertes aangevraagd. Je ontvangt nu een offerte, daar kan dan in sommige gevallen het nieuwe btw-tarief van 9% al op vermeld zijn. Dit hangt af van wanneer je betaald.

 1. Je betaalt in 2019
  De offerte wordt nu verstuurd en het werk wordt gedaan in 2019. Je betaalt ook in 2019. Dan staat er nu al 9% btw op de offerte, en straks op de factuur komt ook 9% te staan.
 2. Je betaalt in 2018
  Je ontvangt nu een offerte, het werk wordt gedaan in 2019, maar je betaalt in 2018! Nu zie je 6 % btw op de offerte, en straks ook op de factuur.
  Denk hierbij bijvoorbeeld voor concerten of sportevenementen die je dit jaar al aanschaft en betaalt, maar die pas in 2019 plaatsvinden. Het geldt ook voor andere diensten waarop het lage btw-tarief van toepassing is, zoals sommige bouwwerkzaamheden en schilderklussen.
 3. Je weet nog niet wanneer je gaat betalen
  Je ontvangt nu een offerte en je laat het werk doen in 2019. Je weet nu nog niet wanneer je gaat betalen? Er staat dan 6 % btw op de offerte. Betaalt je uiteindelijk pas in 2019 dan betaal je alsnog het je hogere btw-tarief van 9%.

Sommige ondernemers zullen ervoor kiezen om hun prijzen te verhogen. Het kan je geld opleveren om nog net even voor het nieuwe jaar naar de kapper te gaan, dan zit je er zeker goed bij tijdens de feestdagen.